Elive

  • Status Unconfirmed
  • Percent Complete
    0%
  • Task Type Bug Report
  • Category Any
  • Assigned To No-one
  • Operating System All
  • Severity Medium
  • Priority Very Low
  • Reported Version 2.x (dev before 3.0)
  • Due in Version Undecided
  • Due Date Undecided
  • Votes 1
  • Private
Attached to Project: Elive
Opened by Stefano Lugli - 2018-09-10
Last edited by Stefano Lugli - 2018-09-10

FS#721 - Old, unsupported graphics

I’d liked to test elive’s minimum requirements putting together some of the oldest piecies of hardware i have lying aroud.
I begun trying it out with a old motherboard, a sf2/661fx rev 1.1, which features sis integrated graphics/sis 964l (which is pretty common in old pentium 4 based office desktop computers), mounting a ‘01 2.44 GHz pentium 4 (https://ark.intel.com/products/27438/Intel-Pentium-4-Processor-2_40-GHz-512K-Cache-533-MHz-FSB), 512 mb 266mhz ddr ram and a classical ide hdd.
It looked like a possible common set up for older computers, and i was surprised finding out that there was no way to boot in graphical mode! None of the options given, either in pae or older kernel, not even the special graphics failing mode!
Then i added a vanta 16 (which i noticed in here was a often times used cheap af graphics card in older pentium 4s, as it was the msi nvidia tnt2 riva m64/m64 pro, which gave me the same results as the vanta being based on the same hw/drivers). Despite if i’m not mistaken it was supposed to support 76xx drivers (which should be avaialble in the repos), i needed to switch to the free drivers. It let me choose keyboard language and system language correctly., then when getting to the desktop it gave me a black screen :/ the mouse was visible though, so i think there must be a workaround (i will try to find it as soon as i have time)
then moved to geforce 2 mx200/mx400. Supposed to work fine with either legacy drivers 76xx or 96xx, both gave me several graphical errors. nosense screen resolution (like 600×480) and i was unable to use either the dock or the applications menu. Terminal took forever to open and everything was mostly unusable. Tried again with all the boot options, looks like working fine only using the free drivers options (both with the newer and older kernel). No graphics acceleration available, even if in windows 98 graphics acceleration was available.
Using the software acceleration caused a heavy load on the poor p4, which meant random freezes whenever it had to open an heavy application/installing something with apt-get (and the bottleneck wasn’t the ram or some sort of swapping, never hit 300 mbs of used ram!). Tried switching to e16, nothing changed.
The machine worked perfectly (and same for all the graphics options listed here)under windows 98/xp and debian stretch with i3-wm. Only issue was the sis chipset unable to elaborated 3d graphics for a lack of compatible drivers in linux, but i’ve been running q4os (debian jessie, later stretch, + TDE at the time) without having too much troubles. DE worked perfectly, at least

Loading...

Available keyboard shortcuts

Tasklist

Task Details

Task Editing